Jubilerend SVO Vakopleiding Food benadrukt belang vakonderwijs

07 oktober 2025

In een tijd waarin Nederland kampt met personeelstekorten in de foodbranche en de roep om duurzaam, gezond en innovatief voedsel toeneemt, viert SVO Vakopleiding Food haar 100-jarig bestaan.

SVO is een van de oudste gespecialiseerde vakopleiders van het land. De organisatie grijpt het jubileumjaar aan om aandacht te vragen voor de maatschappelijke waarde van goed vakonderwijs – en voor de vakmensen die dagelijks het verschil maken in supermarkten, horeca, foodservice, industrie en versspeciaalzaken. Met die reden bracht Hare Majesteit Koningin Máxima in januari een bezoek aan de onderwijslocatie van SVO in Houten.

‘De toekomst van eten begint in het klaslokaal’, stelt Roeland Buijsse, voorzitter van het College van Bestuur van SVO. ‘De uitdagingen rond voedselzekerheid, duurzaamheid en gezondheid vragen om vakmensen die weten wat ze doen. Op de werkvloer, achter de toonbank en in de keuken.’

Vakmanschap

Wat in 1926 begon als de SlagersVakOpleiding (SVO), is inmiddels uitgegroeid tot dé vakopleider in de wereld van eten en drinken. Jaarlijks leidt SVO ruim 2.000 studenten op voor functies in slagerijen, viswinkels, supermarkten, de versindustrie en horeca- en foodservicebedrijven.

Het studiejaar 2025-2026 staat volledig in het teken van 100 jaar vakmanschap en vooruitkijken. Onder de noemer Al 100 jaar bezig met de toekomst lanceert SVO een jubileumcampagne waarin duo’s van huidige docenten en (oud)studenten worden geportretteerd. Hun verhalen laten zien hoe SVO generaties lang relevant is gebleven binnen de foodbranche. De symbolische handdruk tussen docent en student benadrukt de persoonlijke, studentgerichte aanpak, gebaseerd op vertrouwen.

Food Expedities

Gedurende het jubileumjaar organiseert SVO vijf regionale evenementen op eigen locaties: de SVO Food Expedities. Studenten, alumni, (oud)docenten, leerbedrijven en partners komen hier samen om ervaringen te delen en de toekomst van het vak te verkennen. De afsluiter is het landelijke Food Expeditie Festival op 7 mei 2026 in Houten. Op het programma staan sprekers, workshops, amusement en volop ruimte voor jong talent.

Untitled-1
Untitled-1
Untitled-1