VisMatch 2025 brengt visspecialisten en leveranciers samen op Urk
14 oktober 2025
De tweede editie van VisMatch werd maandag 13 oktober gehouden in restaurant ’t Achterhuis/de visafslag op Urk. Het compacte, inspirerende beursevent, georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV), bracht visspecialisten en leveranciers uit het hele land samen om te netwerken, kennis te delen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan.
Na het succes van de eerste editie twee jaar geleden in Spakenburg stond ook deze bijeenkomst in het teken van het thema ‘Make the Match!’. Het programma kwam in samenwerking met partners als de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) tot stand. Een bijzonder onderdeel was het bezoek aan Ras Echt Vis, waar de deelnemers een kijkje achter de schermen kregen bij de verwerking van verse vis. Ook brachten zij een bezoek aan de visafslag onder het restaurant zelf, waar werd uitgelegd hoe de traditionele veilingklok vroeger werkte. Bezoekers mochten zelf ervaren hoe het was om op het juiste moment op de knop te drukken.
Verder kregen twee ledenraadsleden het eerste en tweede exemplaar uitgereikt van de Gids Handvatten voor de visspecialist, zowel met kraam als winkel. Deze gids is gebaseerd op het SEO Benchmarktonderzoek Foodspeciaalzaken in nauwe samenwerking met Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).
Inspiratie voor het najaar
Onder de aanwezige leveranciers was Epos, dat de nieuwe Smaakgids presenteerde met volop inspiratie voor het najaar en de feestdagen. ‘In het verleden maakten we losse leaflets met recepten’, legde rayonmanager Pascalle Veerman uit. ‘Nu hebben we besloten om deze te bundelen in een brochure, zodat we nog meer van ons aanbod kunnen laten zien.’ De brochure richt zich zowel op visspecialisten als slagers. ‘In een aantal recepten zijn zowel vis als vlees verwerkt, maar ook recepten met alleen vlees kunnen voor de visverkopers interessant zijn’, aldus Pascalle. ‘Vaak is het vlees heel gemakkelijk te vervangen door vis.’ Naast de Smaakgids konden bezoekers bij Epos ook proeven van de feestsalades van Jebo.
Slim verpakken
Delmo benadrukte het brede assortiment aan non-foodproducten voor de visspecialist. Van verpakkingsmaterialen, verpakkingsmachines tot aan benodigdheden zoals reinigingsmiddelen. Tijdens VisMatch werd de Topseal-verpakkingsmachine gedemonstreerd: een compacte en gebruiksvriendelijke machine waarmee ze maaltijden snel en netjes voorverpakt kunnen aanbieden. Ideale manier van verpakken voor in een zelfbedieningsmeubel. Er zijn diverse mallen beschikbaar voor de machine. Het handzame ontwerp maakt de machine bijzonder geschikt voor gebruik in kleinere ruimtes.
Maaltijden met een glimlach
Onder het motto ‘Samen tonen we een glimlach op het gezicht van de klant’ bracht Bonfait eveneens maaltijden onder de aandacht. Hiervoor is speciaal voor VisMatch een receptoverzicht ontwikkeld met onder meer Koreaanse zalmnoodles, een basis-snijbonenschotel en diverse brood- en toastsalades.
Eyecatcher in de toonbank
Deelen Verswaren toonde een aantal nieuwe maaltijden, zoals de Poke Bowl XXL. Deze is diepvriesleverbaar en kan verrijkt worden met vis. Echt een echte eyecatcher in de toonbank, aldus het bedrijf. Daarnaast levert Deelen kant-en-klare poke bowl-rijst: snel, smaakvol en altijd perfect bereid.
Smaakvolle gerechten in een handomdraai
Smedes Fine Food bracht de nieuwe Basis voor mihoen onder de aandacht. Na de succesvolle introductie van Basis voor bami, nasi en paella, is sinds 1 oktober ook de Basis voor mihoen verkrijgbaar. Alle varianten zijn rijk van smaak, authentiek bereid en ideaal voor snelle, voordelige maaltijdgerechten en vissnacks, zoals bijvoorbeeld visloempia’s. Hiermee bereid je in een handomdraai smaakvolle gerechten!
Premium producten
Dulk Haasnoot Seafood presenteerde haar premium remouladesaus en Hollandse, in eigen land gepelde, garnalen onder het merk Solt.
De mannen van Rokerij Jacob van Jan uit Bunschoten-Spakenburg, tot slot, vertelden de visspecialisten meer over hun brede assortiment: van gerookte paling (filet), makreel (heel en filets), zalm (warm en koud gerookt) en forelfilet tot huisgemaakte vissalades.
Handige app
Quality Guard was eveneens aanwezig. Het bedrijf gaf bezoekers informatie over dé applicatie voor allergenen, voedingswaarde en voedselveiligheid. Visspecialisten kunnen hierin al hun recepturen opnemen, waarna de allergenen en voedingswaarden snel en nauwkeurig worden berekend. De diëtistes van Quality Guard zorgen ervoor dat deze informatie altijd up-to-date blijft.
Waardevol ontmoetingsmoment
Jacob Heijnen, bestuurslid van de VNV, toonde zich zeer tevreden over de opkomst, de reacties en de gemoedelijke sfeer. ‘Het is mooi om te zien hoe visspecialisten en leveranciers elkaar hier weten te vinden. De VisMatch groeit uit tot een waardevol ontmoetingsmoment voor onze branche’, zei hij na afloop. ‘Over twee jaar keert het evenement terug op weer een andere visserijlocatie.’
Foto’s: Koos Groenewold