Zeeuws oesterseizoen geopend: tafeloester in de lift
25 september 2025
Het nieuwe Zeeuwse oesterseizoen is van start gegaan. Fijnproevers kunnen weer genieten van de platte oester, de creuse én de populaire tafeloester. Die laatste is het succesverhaal van de voorbije jaren: een innovatieve teeltmethode die niet alleen een romige, stevige oester oplevert, maar ook een antwoord biedt op de hinder van de Japanse oesterboorder.
De tafeloester verovert in snel tempo zijn plek naast de klassieke Zeeuwse soorten. Oesterkweker Markus Wijkhuis: ‘We streven ernaar om dit jaar 1 miljoen tafeloesters aan te leveren. Samen met de traditionele bodemkweek van mijn partner Maurice Boone zitten we weer op volumes van vóór de komst van de oesterboorder. Bijna een derde daarvan komt intussen van de tafels.’
Tafeloester
De groeiende productie van tafeloesters speelt in op de stijgende vraag naar oesters, waarvan het grootste deel nog altijd van de bodemkweek komt. Toch blijkt de tafelteelt dé manier om bedreigingen zoals de Japanse oesterboorder de baas te blijven.
‘Meer dan tien jaar geleden werd ons kweekbedrijf en dat van anderen zwaar getroffen door vraat van de oesterboorder. Kweek los van de bodem bleek de oplossing’, vertelt Wijkhuis. ‘Maar vanzelf ging dat niet. De afgelopen jaren hebben wij stap voor stap geleerd om te gaan met invloeden zoals watertemperatuur en stroming.’
Het kweken op tafels is arbeidsintensief en vraagt geduld. Van broed tot consumptie duurt het twee tot drie jaar. De oesters groeien in fijnmazige zakken, die regelmatig worden opgeschud. Daardoor groeit de schelp trager en gaat de energie vooral naar het vlees: het geheim achter de volle, romige smaak.
Oesters populairder dan ooit
Ook de markt zit mee. Trendduider Anne van de Vijver: ‘Oesters passen perfect in de tijdsgeest: lokaal, betekenisvol en betaalbare luxe. Jongere generaties koppelen het bovendien aan beleving en lifestyle. Een oester is niet zomaar een hap, het is een ervaring die je graag deelt.’
Oesters tref je steeds meer aan in restaurants wat bijdraagt aan de populariteit. De getalenteerde chef Stefan de Graaf van Bistro NOST toonde twee mooie oesterbereidingen; een lauwwarm gerecht met de platte oester en gerookte Oosterschelde paling en een gerecht van de creuse met venkel en kruisbes-azijn.